Thuiswerk-tip #4 Blijf in (virtueel) contact met collega’s

Tijd voor de laatste wekelijkse thuiswerk-tip. Deze keer staat de tip van de week in teken van sociaal contact met uw medewerkers en collega’s. 

Samenwerken lukt alleen als u een echte verbinding met elkaar maakt. Daarom is communicatie zo belangrijk. De valkuil bij thuiswerken is dat we enorm gaan e-mailen. Doe dat vooral niet! Maar hoe kunt u wel in contact blijven met uw werknemers en collega’s?

Blijf in (virtueel) contact met collega’s

 

  • Pas een virtuele dagstart toe in uw organisatie: een vast moment aan het begin van de dag om te horen hoe het met iedereen gaat in uw team, waar iedereen mee aan de slag gaat en of er iemand hulp nodig heeft.
  • Kom samen in beweging! Een van de gevaren van thuiswerken is dat we te veel stilzitten. En dat is slecht voor de gezondheid. Organiseer om het groepsgevoel te stimuleren bijvoorbeeld een beweeg-challenge, waarbij collega’s in teams strijden om wie een maand lang de meeste stappen zet.
  • Wissel leerzame, inspirerende en leuke tips met elkaar uit.
  • Wissel contact per email af met telefoon of videobellen. Dat zorgt voor een persoonlijker contact.
  • Geef een digitaal schouderklopje. Omdat steeds meer werknemers op een andere plek werken dan hun leidinggevende of andere collega’s, zijn bij sommige organisaties ‘digitale schouderklopjes’ in het leven geroepen. Zo kunt u gebruik maken van tool om naast complimenten, ook feedback en doelstellingen van medewerkers op te nemen.
  • Praat ook over andere onderwerpen dan alleen werk.
  • Doe samen online spelletjes met elkaar. 
  • Trek bij uw leidinggevende aan de bel als u knelpunten ervaart in uw werkzaamheden.
  • Organiseer een online koffiemomentje, pubquiz of een vrijdagmiddagborrel.Wonen medewerkers dicht bij elkaar? Ga eens samen wandelen in de lunchpauze. Let op; wel op 1,5 meter.

Sociale contacten zijn erg belangrijk voor uw werknemers. Dit wordt bijna vergeten door veel werkgevers, dus het is een idee om als organisatie deze sociale contactmomenten zelf te gaan organiseren.

Plan minimaal één keer per week een virtuele koffiedate met een collega, medewerker of uw team. Of denk bijvoorbeeld aan een vrijdagmiddagborrel. Geen werkoverleg, maar gezellig kletsen over andere zaken.

Menu