Ommetje in regio Zwolle? 1 op 3 thuiswerkers legt ommetje vast in app

Wandelen in regio Zwolle Salland

Ommetje in Zwolle, Kampen, Deventer of Ommen? Wandelnet heeft onderzoek gedaan naar hoe (thuis)werkende Nederlanders hun ommetjes afleggen. Wat blijkt: iets meer dan de helft wandelt dagelijks, en één op de drie thuiswerkers houdt de wandelingen bij in een app.  Bijna alle respondenten (96%!) wandelen geregeld tot dagelijks op hun (thuis)werkdag. Een derde legt de wandeling vast in Strava, Ommetje of Runkeeper. Ook een derde houdt het aantal stappen bij, bijvoorbeeld met een stappenteller. Een kwart deelt de wandeling via social media. 

De helft van de werkgevers stimuleert werknemers om te wandelen of tijdens het wandelen een meeting te houden. Ook moedigen werkgevers hun werknemers ook aan tot een georganiseerde lunchwandeling of deelname aan de Ommetje-app.

Wandelen in cijfers

Werknemers wandelen vooral om een frisse neus te halen of om fit en gezond te blijven. Daarnaast is ontspanning een belangrijk wandelmotief, net als ‘het hoofd leeg maken’. 59 procent van de wandelaars probeert steeds een ander rondje te maken, eenderde wandelt wanneer het uitkomt, 77% wandelt alleen en 56% bindt de hardloop- of wandelschoenen onder. Vier procent wandelt niet, omdat het te druk is op het werk of het er niet van komt. Ook slecht weer, te donker, geen zin of uitgekeken zijn op de omgeving wordt genoemd als reden om niet te wandelen, net als ‘gewoon vergeten naar buiten te gaan’. 

De respondenten konden ook aangeven met wie ze graag zouden willen wandelen. Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en demissionair minister-president Mark Rutte staan hoog op de lijst, maar ook bijvoorbeeld koningin Maxima wordt genoemd. 

Wandel tijdens je Werk-dag

Uit de zomerpeiling (2020) van Wandelnet blijkt dat veel meer mensen zijn gaan wandelen tijdens de coronacrisis dan voorheen. In aanloop naar de landelijke Wandel tijdens je Werk-dag op 8 april 2021 heeft Wandelnet opnieuw een onderzoek uitgevoerd, maar dan onder de werkende populatie van Nederland. De ‘Wandel tijdens je Werk-dag’ is een initiatief van Stichting Wandelnet. De landelijke dag heeft als doel mensen tijdens een (thuis)werkdag in beweging te krijgen. Letterlijk. De onderzoeksresultaten geven Wandelnet inzicht in hoe mensen wandelen tijdens een thuiswerkdag en input voor landelijk voetgangersbeleid.

Het onderzoek is uitgevoerd door De Afdeling Onderzoek. De respondenten zijn benaderd in januari 2021 via onder andere de social media-kanalen van Wandelnet en bureau Jonge Honden, bedrijven en individuele deelnemers van voorgaande edities van de Wandel tijdens je Werk-dag en onze samenwerkingspartners. 1600 respondenten hebben aan het onderzoek meegedaan.

Ommetje in regio Zwolle, Kampen, Deventer of Ommen?

Onze regio’s hebben prachtige wandelroutes waar u een ommetje kunt maken. Wat denkt u van Salland? Wanneer u over de verlaten paden van de Sallandse Heuvelrug dwaalt, ziet u grillige eiken staan, witte berken en stokoude jeneverbesstruiken. Dan kunt u zich goed voorstellen dat de inwoners van Salland hier vroeger geesten, spookhazen en witte wieven in zagen.

Bekijk wandelroutes in regio Zwolle

Menu