Voor de elektrische leasefiets laten automobilisten graag hun auto staan

De fiets van de zaak is aan een gestage opmars bezig sinds de invoer van de leasefietsregeling in 2020. Opvallend is dat vooral werknemers met een zakelijke elektrische fiets de auto steeds vaker laten staan. Ruim 60 procent van die zakelijke e-bikes vervangt namelijk andere vervoermiddelen, en dan vooral de auto (77 procent); die blijft meerdere dagen per week ongebruikt dankzij de fiets van de zaak. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 leasefietsers van zakelijke fietsaanbieder Lease a Bike, in het kader van Fiets naar je Werk Dag.

De leasefiets zorgt daarmee voor een vermindering van het aantal autokilometers en helpt bedrijven zo hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Lease a Bike levert zakelijke fietsen aan zo’n 7.000 bedrijven. Het onderzoek levert veel interessante inzichten op. Zo fietst 64 procent van de respondenten vaker naar de werkplek sinds ze een leasefiets hebben. Zeven op de tien werknemers zeggen de auto twee dagen per week te laten staan om de fiets naar kantoor te pakken.

Ook privé meer fietsen

Opvallend is ook dat driekwart van de respondenten aangeeft meer privé te zijn gaan fietsen. De e-bike en de speed-pedelec vinden gretig aftrek in de zakelijke leasemarkt. Om precies te zijn 70 procent van de gebruikers kiest voor een elektrische zakelijke fiets en is bereid een afstand tot 15 kilometer (enkele reis) af te leggen. In de particuliere markt is dat 44 procent. Voor de zakelijke speed-pedelec (elektrische fiets met een topsnelheid van maximaal 45 km/h), ligt dit percentage met 2,8 procent zelfs ruim twee keer hoger dan in de particuliere markt.

Fiets naar je Werk Dag

Het onderzoek van Lease a Bike vond plaats in het kader van de vijftiende nationale Fiets naar je Werk Dag op donderdag 16 september. De dag is in het leven geroepen als stimulans om vaker de fiets naar het werk te pakken. De leasefietsregeling verving in januari 2020 het oude fietsplan, waarbij werknemer en werkgever de gefietste kilometers moesten registreren. Bij de leasefietsregeling geldt een vaste bijtelling van zeven procent en is de fiets onbeperkt voor zowel woon-werkverkeer als privé te gebruiken. De kosten van de zakelijke fiets worden met het bruto salaris verrekend. In de praktijk draagt 50 procent van de werkgevers bovendien bij in de kosten.

 

Bron: De Gelderlander

Probeer gratis een e-bike of speed pedelec

Wilt u een e-bike uitproberen? Proefrijden is een leuke, gezonde én laagdrempelige manier om kennis te maken met de elektrische fiets als vervoersmiddel. Klik op de knop, lees meer informatie over deze actie en meld u vrijblijvend aan.

Menu