Uitprobeeracties: de sleutel tot fietsstimulering

Uitprobeeracties: de sleutel tot fietsstimulering

Misschien ziet u ze wel eens voorbijkomen: uitprobeeracties, zoals onze actie Proefrijden. Wat is de gedachte daarachter en waarom verandert het ons gedrag?

Van kennis naar gedrag

Tussen weten en doen ligt een grote kloof. Zo wéten we dat roken ongezond is, we slechter slapen van smartphonelicht en… we meer zouden moeten fietsen.

Toch blijkt de stap van kennis naar gedrag soms lastig. In wereld van gedragsverandering is men dus op zoek gegaan naar wat wél werkt. Twee belangrijke factoren met invloed op gedrag zijn motieven en weerstanden. Door u af te vragen: ‘waarom doen mensen iets (niet)?’ krijgt u écht inzicht in het gedrag. Vaak zal u dan zien dat niet kennisgebrek in de weg staat, maar juist weerstand een rol speelt.

Ik wil niet fietsen, het regent altijd!

Een vorm van weerstand wordt scepticisme genoemd. En juist deze weerstand komen we vaak tegen als u vraagt waarom mensen niet op de fiets stappen. U krijgt argumenten als: “het regent zo vaak in Nederland”, “ik wil niet bezweet op het werk aankomen” of “het is zo ver!”.

U merkt het al: deze vorm van weerstand richt zich tegen de inhoud van een boodschap of idee. Het gaat hier dus om de rationele component. Tegenargumenten hebben vaak weinig zin, tenzij u echt een sterk argument hebt (bijvoorbeeld: www.hetregentbijnanooit.nl).

Dat is lastig, als u fietsen binnen uw bedrijf wilt stimuleren. Wat werkt dan wél goed tegen scepticisme? Overtuig niet met argumenten (‘fietsen is gezond’, ‘het regent bijna nooit’), maar laat mensen ervaren dat fietsen werkt! Als men eenmaal de eerste drempel over is, en een positieve ervaring heeft, verdwijnen de tegenargumenten vanzelf en is de kans groter dat men ook echt gaat fietsen.

Zo’n positieve ervaring heb je zeker met een e-bike. Het trapt net wat lekkerder door, uw medewerkers komen niet bezweet op het werk aan en u kunt bovendien een wat grotere afstand overbruggen. Tóch bent u ook nog lekker in beweging en maakt u gebruik van een duurzaam vervoermiddel.

Wilt u fietsen binnen uw bedrijf stimuleren? Maak dan gebruik van de actie Proefrijden: medewerkers kunnen 1 week gratis een e-bike uitproberen bij een fietsenwinkel in de buurt!

Kijk hier voor meer informatie of neem contact met ons op.

Menu