Verslag inspiratiesessie stadslogistiek

Een goede bereikbaarheid is een voorwaarde voor een economisch vitale en bruisende stad. Zo’n stad trekt bezoekers aan. Maar met het al het bevoorradingsverkeer in de binnensteden, wordt de binnenstad steeds voller. Dit maakt een stad er niet aantrekkelijker op. Daarbij stoten al die logistieke bewegingen ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid CO2 uit.

Dit moet anders, vinden Deventer, Enschede en Zwolle. Bij de inspiratiesessie stadslogistiek waren ruim 65 geïnteresseerden uit de Beter Benutten regio’s Stedendriehoek, Twente en Zwolle Kampen aanwezig.

 OUS9380 klein

Na de opening door Gert Jan Prummel van Green Deal Zes, lieten de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Hogeschool Windesheim kort zien wat zij kunnen betekenen in het logistieke vraagstuk. Zoals opleidingen, samenwerking, kennis en onderzoek.

Vervolgens waren er drie rondes met gesprekstafels waar ook de aanwezigen in de zaal aan deelnamen.

Gesprekstafel stakeholders binnenstad
Deelnemers: Andries van Daalen (Zwollefonds), Bart Dikkeschei (bewonersvereniging Zwolle), Nicole Workel (winkeleigenaar in Enschede).

Algemene conclusie is dat emissievrij noodzakelijk is. De binnenstad loopt vol, dit is storend voor winkelend publiek en bewoners. Zero emissie heeft ook een marketing functie, draagt bij aan een positieve beleving en is dus aantrekkelijk voor bezoekers. De gemeente moet zero emissie bevoorrading afdwingen met beleid.

Gesprekstafel verladers en logistiek
Deelnemers: Bas Wouters (Lekkerland), Peter Werhoven (Peeze), Henri Hannink (MSG Koeriers), Marcel Kleizen (Cycloon en fietskoeriers.nl), Gerard Gerritsen (City Hub).

Algemene conclusie is dat vervoerders een goede oplossing zien in goederenhubs aan de rand van de stad. Vooral de grotere vervoerders zien hierin een mooie kans om te komen tot een emissievrije bevoorrading voor de binnenstad. Wel graag één onafhankelijke Hub en niet allemaal Hubs van afzonderlijke transporteurs. De meer lokale ondernemers zien ook de mogelijkheden van leveringen per fiets. Zo’n 90% van de leveringen in de stad kan op de fiets. De binnenstad wordt steeds voller, met de fiets in de stad leveren geeft meer klantenbinding. De rol van de gemeente om te komen tot een Hub en meer leveringen per fiets is essentieel. Er wordt aan de gemeente gevraagd om een visie en regelgeving op dit gebied.

Gesprekstafel beleid
Deelnemers: Elize Radema (gemeente Enschede), Syb Tjepkema (gemeente Zwolle), Erik Regterschot (gemeente Amsterdam).

Algemene conclusie: bepaal met elkaar (gemeente, stakeholders, verladers en vervoerders) de stip op de horizon. Kijk naar waar iedereen goed in is en leg dan de verbinding. Doe het samen. Gemeente kan ondersteunen met makelaars/verbinders en financiële prikkels. Het gaat niet alleen om regels stellen. Het gaat erom samen de stad aantrekkelijk te houden voor iedereen.

Ondertekening Green Deal ZES
Na de gesprekstafels volgde de ondertekening van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek, ofwel de Green Deal ZES door wethouders René de Heer (Zwolle), Liesbeth Grijsen (Deventer) en beleidsambtenaar Elize Radema (namens wethouder Hans van Agteren van Enschede).

Liesbeth Grijsen gaf hierbij aan dat gemeente Deventer al aardig wat gedaan heeft om de stadsbevoorrading emissievrij te krijgen. Zo hebben ze in feite de binnenstad alleen toegankelijk gemaakt voor leveranciers die elektrisch rijden. Wel heeft Deventer nog een slag te slaan op het gebied van laad- en lospunten en het particuliere pakketten vervoer.

René de Heer schetste het dilemma van de overheid. Voor bezoekers blijf je een aantrekkelijke en bruisende stad als je niet gehinderd wordt door bevoorradingsverkeer. Tegelijkertijd is bevoorrading nodig om aantrekkelijk en bruisend te blijven. Laten we van elkaar leren en met elkaar kijken hoe de logistiek en bevoorrading slimmer ingericht kan worden.

Voor Enschede staat vooral voorop het voor iedereen leefbaar houden van de binnenstad.

 OUS9408 kleiner

De presentaties 

Inleinding en Green Deal Zes

Kennis DC logistiek Gelderland

Onderzoek studenten Windesheim

 

De inspiratiesessie en Green Deal ZES in het nieuws

www.rtvoost.nl/tv/overijssel-vandaag/20-06-2017/431195  (vanaf 15e minuut)

http://www.rtvoost.nl/nieuws/270880/overijsselse-steden-gaan-samen-voor-schone-lucht-in-de-binnenstad  (artikel en radio uitzending)

http://www.verkeerskunde.nl/overijsselse-steden-tekenen-voor-emissievrije.50018.lynkx

Menu