Spitsfietser John Ruiter

De keuze voor de fiets in plaats van de auto of de trein heeft John zeer weloverwogen gemaakt. “De gemeente Zwolle geeft geen reiskostenvergoeding. Zou ik met de auto reizen, dan kost het mij benzine en parkeergeld. Daar komt bij dat de weg tussen Raalte en Zwolle, de N35, tijdens de spits dichtslibt met auto’s. Dat maakt de reistijd met de auto ook niet aantrekkelijk voor mij. De enkele keer dat ik met de auto ga, doe ik er ongeveer 45 minuten over om op mijn werk in Zwolle aan te komen. Met de fiets ben ik meestal tot 5 minuten sneller!”

120,- per maand winst

John reist de 21 kilometer tussen zijn huis en zijn werk meestal met zijn racefiets. Hij heeft dan ongeveer 40 minuten reistijd. Bij regen of gladheid pakt hij zijn hybridefiets, dan legt hij de route in 50 minuten af. Heel af en toe neemt John de trein. “Van deur tot deur ben ik dan niet sneller dan met de fiets. Daar komt bij dat een treinkaartje 8 euro kost. Het geld dat ik nu maandelijks uitspaar door niet met de trein te reizen, dat is 120 euro, leg ik opzij. Hiervoor koop ik bijvoorbeeld goede en reflecterende fietskleding en goede verlichting voor de fiets.”

Veiligheid

Veiligheid op de fiets is belangrijk voor John. “Ik moet onderweg goed zichtbaar zijn, helemaal nu het donker is en af en toe regent. Omdat de N35 tijdens de spits vol staat met auto’s, zoeken automobilisten een alternatieve route. Het komt vaak voor dat ze de parallelweg pakken en halsbrekende toeren uithalen om langs de file te rijden. De parallelweg is eigenlijk bedoeld voor bestemmingsverkeer en fietsers. Vooral tijdens de spits rijden hier veel fietsers waar de automobilisten dan met soms hoge snelheid tussendoor crossen. Ik vind dit echt onacceptabel.”

Inmiddels is John, samen met de Fietsersbond, bezig met een lobby voor een comfortabele, veilige fietsroute tussen Raalte en Zwolle. Hij is hierover zelfs al in gesprek met de gemeente Raalte en vanuit Raalte is al contact met de gemeente Zwolle gelegd. Dat ziet er dus hoopvol uit voor de fietsende forens.

Wil John de forens die tussen Raalte en Zwolle met de auto reist iets meegeven? “Ja, tegen al die mensen die daar wekelijks stil staan zou ik willen zeggen, denk eens na of er een ander reisalternatief mogelijk is. Elke fietser is één auto minder in de file”.

Lekker sporten

Dat John een gepassioneerd fietser is, is duidelijk. In zijn vrije tijd maakt hij ook graag lange en minder lange fietstochten. De dagelijkse rit van en naar het werk vindt hij prettig. “Ik erger mij onderweg niet dat ik stilsta, op mijn fiets kan ik prima doorrijden. Ik krijg elke dag mijn beweging en op de weg terug naar huis kan ik heerlijk mijn hoofd leeg maken. Voor mij is fietsen gewoon de manier om te reizen. Gelukkig heeft gemeente Zwolle goede voorzieningen om te douchen en kan ik mij omkleden.”

Deze fanatieke fietser doet natuurlijk al vanaf het begin mee met Spitsfietsen. Aanvankelijk had hij problemen met de app. Deze registreerde zijn ritten niet of niet juist. “Op de racefiets ga ik harder dan 30 km per uur, dus de app zag mij als een automobilist. Met als gevolg dat ik nul saldo kreeg.” Gelukkig is dat inmiddels opgelost en heeft John het juiste saldo in de app staan, 150 euro tot nu toe. Geen gek bedrag.

Wat John aan het einde van de actie van de bij elkaar gespaarde 300,- gaat kopen, dat weet hij nog niet. Een kleine aanbetaling voor een e-fiets misschien? “Nee voor mij geen e-fiets”, lacht hij. Hij houdt het dus bij zijn racefiets. “Fietsen is gewoon mijn sport en aangezien ik bij aankomst kan douchen, mag ik mij inspannen.”

John, nog heel veel fietsplezier!

Menu