Spitsfietser Freddie Schutte

Dit waren zo’n 2000 kilometer. Uiteraard fietste hij in die maanden veel meer kilometers, dit zijn alleen de beloonde ritten.

Deze enthousiaste fietser woont in IJsselmuiden en fietst dagelijks naar zijn werk bij het Waterschap in Zwolle, waar hij werkt als specialist watersysteem.

De lange route fietsen is veel mooier

De kortste, meest rechtstreekse route, is 20 kilometer. Maar Freddie fietst eigenlijk altijd de langere, toeristische route van 27 kilometer. “Gewoon, omdat die veel mooier is”, is zijn verklaring. “Als ik de korte route neem, dan rijd ik langs de weg tussen Kampen en Zwolle, deze is erg druk met auto’s en ik vind het helemaal niet prettig om in die uitlaatgassen te fietsen”. De langere route voert Freddie over de IJsseldijk, via Wilsem, ’s Heerenbroek, Westenholte, Holtenbroekerdijk, Westerveld, Wijde Aa, Brinkhoek, Berkum naar het waterschap op Oosterenk.

“De route is niet alleen mooier, ik kom er ook maar één verkeerslicht tegen. Dus ik kan lekker doorfietsen. Het is echt prachtig, ’s morgens bij het krieken van de dag de zon op zien komen is fantastisch. Ja, nu fiets ik inderdaad in het donker, maar dat is altijd maar een korte periode. Het wordt inmiddels al weer eerder licht”.

Freddie vertrekt ’s morgens om 7 uur van huis, om 8 uur arriveert hij bij zijn werk, neemt een douche en om 8.15 uur zit hij achter zijn bureau. Hij fietst dus elke dag een uur heen en terug. De kortere route zou hij in 45 minuten rijden en de auto doet er een half uur over. Maar Freddie kiest weloverwogen voor de fiets en deze route. “Ik fiets omdat ik dan gelijk sport. Ik hoef mij om mijn conditie niet meer druk te maken, die is goed. Fietsen houdt mij fit en ik kan heerlijk mijn hoofd leegrijden”.

Een kledingmaat minder

Tot drie jaar geleden was dat trouwens wel anders. Freddie werkte jaren voor het waterschap in de buitendienst en had daarom altijd een auto nodig. Hij ging daarom ook altijd met de auto naar zijn werkplek in Grafhorst. Sinds hij drie jaar geleden in Zwolle bij de binnendienst kwam te werken en ging fietsen, heeft hij een hele kledingmaat minder nodig. “Mijn gewicht is niet minder geworden, daar heb ik spieren voor teruggekregen maar mijn omvang dus wel”.

Deze sportieve specialist watersysteem is zo enthousiast over fietsen, dat hij zich binnen zijn eigen organisatie als ambassadeur voor Spitsfietsen opwierp. “De actie werd aanvankelijk helemaal niet intern gecommuniceerd. Mijn dochter attendeerde mij er op, zij had er op haar werk over gehoord. Ik heb het toen aangezwengeld hier, want ik vind het belangrijk dat we collega’s de kans bieden om mee te doen. Gelukkig is het toen wel binnen de organisatie onder de aandacht gebracht. Met als gevolg dat er nu zo’n 40 collega’s aan de actie deelnemen”.

Schenking aan kansarme kinderen

Bij het waterschap Drents Overijsselse Delta krijgt iedere medewerker een reiskostenvergoeding op basis van het openbaar vervoer. “Het geld dat ik nu met Spitsfietsers bij elkaar fiets, is een extraatje”. Die 300 euro gaat Freddie makkelijk halen. Hij schenkt het geld aan Stichting Meerwaarde. Dit is een stichting die voor kansarme kinderen in India onderwijs mogelijk maakt. Freddie kwam tijdens een verblijf in Inda in contact met een lokale hulpverleningsorganisatie die zich inzet voor kansarme kinderen. Dit zijn kinderen uit de kinderarbeid, kinderen die kasteloos zijn (Dalits), kinderen die gevangen zitten in meisjeshuwelijken of te maken hebben met huiselijk geweld. Terug in Nederland richtte hij Stichting Meerwaarde op om deze lokale organisatie te ondersteunen. “Het bedrag van 300 euro is daar heel veel geld, dus het is mooi dat ik dat fietsend bij elkaar kan sparen”.

Voor iedereen die meer wil weten over de stichting: www.stichtingmeerwaarde.nl

 

Menu