Medewerkers IKEA kunnen nu ook ’s avonds gemakkelijk en snel naar station dankzij buspendel Wezo

 

“Toen we ons hier vestigden, merkten we al snel dat het openbaar vervoer van en naar het bedrijventerrein Hessenpoort voor medewerkers niet optimaal was”, geeft Mariët Oosterveld, HR Manager IKEA Zwolle, aan. “Het gaat vooral om de avonduren, weekenden en feestdagen. De reguliere bus rijdt dan soms nog maar één keer per uur”. 

 

Mariët kwam in contact met mobiliteitsmakelaar Arnold Helfrich. Samen met hem keek ze wat voor mogelijkheden IKEA haar personeel kon bieden om gemakkelijker te kunnen reizen. Hier kwam Wezo in beeld. Deze organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt, brengt hun mensen ook regelmatig in een busje naar hun werkplek. “We hadden hiervoor eigenlijk extra vervoer nodig,” legt Christiaan Rietjens, groepsdetaconsulent Wezo, uit. “Eigenlijk hadden we vanaf het begin dat we ons hier vestigden al een goede werkrelatie met Wezo”, vult Mariët aan. “We hebben bij IKEA een aantal medewerkers van Wezo werken”. 

 

De samenwerking op het gebied van vervoer was dus eigenlijk snel beklonken. Wezo schafte met behulp van het bereikbaarheidsfonds Beter Benutten Zwolle Kampen de bus aan, en levert tevens de chauffeurs. 

 

Zo snel als het hier nu geschreven staat, ging het natuurlijk niet helemaal. Mariët: “We zijn ongeveer een half jaar bezig geweest met het opzetten en realiseren van het hele plan”. Christiaan: “Daar komt bij dat we de eerste weken nog in een gehuurde bus reden omdat de bus die we gekocht hadden nog niet geleverd kon worden”. Toch reed de pendeldienst op 15 mei haar eerste rit. De bus rijdt zes dagen per week vanaf 20.15 uur elk half uur en in het weekend en op feestdagen al eerder, vanaf IKEA naar de achterzijde van het station. De medewerkers kunnen gratis gebruikmaken van de bus en de laatste rit is om 22.15 uur. De busdienst is geen openbaar vervoer, hij is bestemd voor medewerkers van IKEA en wellicht in de toekomst voor meer bedrijven. 

 

In 10 minuten op station
“Dankzij de pendel zijn medewerkers in 10 minuten op het station. Veel van hen reizen vanaf daar verder”, vertelt Mariët. “In eerste instantie is dit een pilot van een half jaar. Eind november bepalen we of we doorgaan of niet. Op dit moment maakt nog een klein groepje mensen gebruik van de dienst. Dit komt denk ik ook omdat het nu ’s avonds nog licht is en mensen het niet zo erg vinden om dan te fietsen. Maar we gaan nu wel meer de donkere periode in dus ik verwacht in ieder geval dat er nog wel meer mensen bijkomen. Het nieuws moet zich intern nog wat meer rondvertellen”. 

 

Christiaan: “Onze chauffeurs vinden het in ieder geval erg leuk om te doen. Er zijn er drie. Eén rijdt vast op de doordeweekse dagen, één rijdt in het weekend en we hebben ook een invaller. De chauffeurs doen dit naast hun andere werk”. Hoewel er dus nog niet heel veel mensen gebruik maken van de dienst, vindt Mariët de pendel al wel echt een win – win situatie. “We kunnen iets betekenen voor onze eigen medewerkers en tegelijkertijd verstevigen we onze samenwerking met Wezo”. 

 

 

Op de foto:

Christian Poll (links) en Abdi Nur (rechts), de chauffeurs van de bus

 

 

 

Menu