Fit personeel, deelfietsen en taxi’s bij sociale ondernemer IMpact

  
Onder de vlag van FIT, het programma van IMpact dat medewerkers stimuleert gezonder te leven, heeft deze organisatie al veel kansen gezien om Slimme & Duurzame Mobiliteit Werkgeversaanpak regio Zwolle maatregelen te nemen. Want “wij denken in kansen”, aldus Rob Rikmanspoel, algemeen directeur bij IMpact.

Kansen
Duurzaamheid vertalen naar netwerken en een slim ingerichte bedrijfsvoering en bijbehorende mobiliteit. Dat alles sprak Rob aan in het Slimme & Duurzame Mobiliteit Werkgeversaanpak regio Zwolle programma en hierin zag hij kansen voor zijn bedrijf. “Overal zit voor ons bedrijf wel een kans in”.

Het personeel van IMpact doet mee aan Spitsfietsen. “Wij gaan goed getraind de zomervakantie in”, grapt Rob. Veel ondersteunend personeel woont namelijk in Zwolle en werkt in Kampen. Ook de medewerkers die via IMpact aan het werk zijn, doen mee aan Spitsfietsen. “Ik merk echt dat ze het leuk vinden, juist omdat je mee mag doen en het niet wordt opgelegd. Veel van de medewerkers wonen in Kampen op fietsafstand van hun werk, maar kwamen toch met de auto. Dankzij Spitsfietsen gaan nu echt al meer mensen op de fiets”.

Het programma Fit, waar de Slimme & Duurzame Mobiliteit Werkgeversaanpak regio Zwolle maatregel onder valt, gaat verder dan alleen sporten. Het stimuleert een algeheel gezondere levensstijl. Hier onder valt onder andere helpen bij het stoppen met roken, ondersteuning bij een regelmatiger leven, gezonder eten. De kracht is dat mensen het niet alleen hoeven te doen. Je doet het samen, en met ondersteuning vanuit het werk.

Sturend parkeerbeleid
Terug naar Slimme & Duurzame Mobiliteit Werkgeversaanpak regio Zwolle. Rob heeft nog veel meer plannen waarvan een aantal al aardig ver gevorderd is in de realisatie en die onder andere met een bijdrage uit het Mobiliteitsfonds van Slimme & Duurzame Mobiliteit Werkgeversaanpak regio Zwolle uitgevoerd kunnen worden. “We gaan ons parkeerbeleid aanscherpen. Het doel is om parkeerschaarste te creëren zodat mensen min of meer gedwongen worden met de fiets te komen. De parkeerplekken die ik opoffer, kan ik weer benutten voor een fietsenstalling”. Maar hier blijft het niet bij. Rob denkt grootser. IMpact is al ver met de uitwerking van een deelfietsenplan met e-fietsen. 

Deelfietsen
De deelfietsen zijn niet alleen bedoeld voor medewerkers van IMpact maar ook voor medewerkers van bedrijven in de omgeving en zelfs voor toeristen. “Toeristen kunnen hier parkeren, een hapje eten in ons Lunchcafé en met de fiets de Hanzestad Kampen verkennen. Medewerkers van IMpact mogen de fietsen gebruiken voor woon-werk verkeer en de ondernemers uit de omgeving voor werk gerelateerde ritjes. Het mooie van het deelfietsensysteem is, dat je de fiets niet terug hoeft te brengen. Je kunt hem gewoon ergens neerzetten, wij zorgen dat ie weer wordt opgehaald. Elke fiets is voorzien van een GPS-systeem zodat we hem altijd kunnen terug vinden”.

In eerste instantie zet IMpact in op twaalf deelfietsen, ze zijn te reserveren via een speciale app. Het doel is het systeem in het derde kwartaal van dit jaar gereed te hebben.

Eigen taxibedrijf
Het voorlopig laatste plan waar IMpact al ver mee is, een eigen maatschappelijk taxibedrijf. IMpact is al een officieel erkend taxibedrijf. “We hebben medisch vervoer voor medewerkers die niet zelfstandig kunnen reizen. Dat was eerst via een extern taxibedrijf geregeld, maar inmiddels doen we het zelf met een drietal eigen taxibusjes met blauw kenteken en met zelf opgeleide taxichauffeurs. Daarnaast willen wij inspelen op de vervoersbehoefte binnen Haatlanderdijk, het bedrijventerrein waar IMpact in Kampen is gevestigd. Medewerkers van bedrijven uit de buurt, kunnen met een speciale strippenkaart met onze taxi mee. We willen hiermee mensen die nu met de auto komen, uit de auto halen”. Eind 2017 willen wij hiervoor startklaar zijn.

IMpact maakt werken mogelijk, is de slogan van de organisatie. Al met al maakt dit bedrijf veel meer mogelijk dan alleen werken. Gezondheid, werkplezier en slimme mobiliteit, niet alleen voor haar eigen werknemers maar ook voor mensen van buiten de organisatie. En dit alles mede mogelijk gemaakt door Slimme & Duurzame Mobiliteit Werkgeversaanpak regio Zwolle. Hoe mooi is dat.

 

 

 

 

 

Menu