Thuiswerken, blijft u het doen?

Wist u dat op het hoogtepunt van de coronacrisis er 41 procent minder autoverkeer was? En wanneer iedereen één extra dag vanuit huis werkt, het onze samenleving zo’n vier miljard euro oplevert? En dat dan de CO2-uitstoot met 606 kiloton daalt?

Wie kan thuiswerken, werkt thuis. Wie dat niet kan, pakt vaker de fiets. Door de coronacrisis hebben veel Nederlanders de voordelen van thuiswerken ontdekt. Thuiswerken blijft, ook na corona. Wij zijn voorstander van deze ‘nieuwe’ manier van werken. Doet u met ons mee? Zo gaan we #samenverder!

Thuiswerken? Helft van Nederlanders kan het. U toch ook?

De helft van de Nederlanders die werkt, is in staat is om thuis te werken. Uit het onderzoek ‘The costs and benefits of working from home’ van PwC blijkt dat het bedrag van netto 3,9 miljard euro aan kostenbesparingen voor werkgevers, werknemers en publieke goederen kan worden bespaard. Dit kan al wanneer de helft van de Nederlanders structureel één dag extra thuis blijft werken. Waarom zou u dat dan niet doen?

Belangrijkste conclusies uit dit onderzoek
 • De besparing voor werkgevers loopt op tot 1,681  miljard euro. Het grootste deel van dat bedrag bestaat uit de lagere huurkosten voor kantoorruimte. Andere besparingen zitten in verminderde uitgaven voor gas, stroom en catering.
 • Voor medewerkers bedraagt de kostenbesparing 1,120 miljard euro. Werknemers krijgen te maken met hogere energierekeningen thuis, maar dat weegt niet op tegen de fors lagere kosten voor woon-werkverkeer.
 • Minder woon-werkverkeer betekent een grote vermindering van CO2-uitstoot.
 • De collectieve besparing komt uit op 1,102 miljard euro. Dit hangt ook samen met minder woon-werkverkeer, waardoor de samenleving minder te maken heeft met de kosten van verkeersongevallen en lagere investeringen in infrastructuur.

Tijd voor verandering! Doet u mee?

Werken op afstand lijkt dus een logische nieuwe maatregel voor veel organisaties. Doet u mee? Door het coronavirus hebben wij gemerkt dat we veel meer kunnen op het gebied van slim en duurzaam werken dan we in eerste instantie dachten.

De voordelen van thuiswerken

Thuiswerken levert uw organisatie belangrijke voordelen op:

 1. Geen filestress
  Minder auto’s betekent minder files. Als we de auto thuislaten, dan kunnen files wegblijven.
 2. Tijdsbesparing – Meer tijd voor sociale activiteiten en hobby’s
  Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat een betere aansluiting op de eigen sociale voorkeuren een groot voordeel van thuiswerken is.
 3. Kostenbesparing
  Door thuiswerken te integreren en te werken met flexplekken, bespaart u kantoorkosten. Als werkgever bespaart u ook kosten aan wagenparken, reis- en verblijfkosten, locatiegerelateerde kosten zoals een bedrijfspand, catering en andere faciliteiten.

 4. U heeft een positieve invloed op het milieu
  Minder woon-werkverkeer betekent een grote vermindering van CO2-uitstoot. U heeft dus invloed op de CO2-reductie wanneer uw medewerkers thuiswerken.

 5. U werkt productiever
  Volgens onderzoek van Nicholas Bloom van Standford University zijn thuiswerkers 13% productiever dan degenen die dagelijks naar kantoor kwamen. Thuiswerken wordt als efficiënter ervaren en medewerkers zijn grotendeels blij met de regie die ze zelf hebben over hun werkdag. Zo kunnen zij bijvoorbeeld pauze nemen wanneer u wilt en niemand die over uw schouders meekijkt, etc.

#samenverder

In de afgelopen weken hebben Tim en Sofie  al veel tips over thuiswerken op social media en in blogs gegeven. En ook de komende tijd zullen wij u en uw medewerkers helpen met de nieuwe manier van werken en reizen. Dat alles onder het mom van #samenverder. Want in de file staan, dat willen we niet meer. Toch?

U kunt meedoen door uw ervaringen of die van uw organisatie te delen op social media. Of stuur ons een mailtje voor een interview en artikel op onze website. Laat ons uw nieuwe manier van reizen of thuiswerken zien met de hashtag #samenverder.

 

Bronnen:

 • Onderzoek PwC: ‘The costs and benefits of working from home’
 • Onderzoek Tilburg University: ‘Europees vragenlijstonderzoek onder 5000 kenniswerkers gedurende de eerste weken van de lockdown.’ 
 • Intermediair artikel: ‘Flexwerk flexibel werken maakt gelukkig en gezond.’ 
 • PwC artikel: ‘De baten van thuiswerken zijn aanzienlijk.’
 • Go Ahead, Tell Your Boss You Are Working From Home – N. Bloom, Stanford University
Menu