Deze 5 initiatieven helpen om veilig rijgedrag te ontwikkelen

Veel medewerkers denken dat ze van hun werkgever onderweg bereikbaar moeten zijn. Wie tijdens het rijden zijn telefoon vasthoudt, riskeert een boete van minstens 100 euro. Maar is een boete wel de juiste manier om ons te helpen ongestoord onderweg te zijn? Daarnaast wilt u toch niet dat uw organisatie een negatief imago krijgt wanneer uw medewerkers zich niet gedragen tijdens het rijden?

Het uitdragen van MONO werkt mee aan een beter bedrijfsimago. Vertel klanten, partners, leveranciers en andere relaties dat uw organisatie MONO rijdt. En maak duidelijk dat jullie medewerkers onderweg even niet reageren. Het is goed om hierover in gesprek te gaan met uw werknemers, zodat u kunt aangeven dat de veiligheid van uw medewerkers altijd bovenaan staat en dat u niet wilt dat ze berichten lezen of er op reageren wanneer ze onderweg zijn.

Deze vijf initiatieven geven bestuurders op een heel andere manier een duwtje in de goede richting.

1. Brief bij uw boete

Wanneer u in Vlaanderen te hard rijdt en daarop wordt betrapt, krijgt u sinds kort niet alleen een boete maar ook een brief. De afzender: een veroorzaker van een dodelijk verkeersongeval. Het gaan om brieven van anonieme bestuurders met daarin waargebeurde verhalen van ernstige ongevallen met fatale gevolgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen hierdoor gaan nadenken over hun rijgedrag. U kunt als organisatie ook zo’n brief versturen.

2. Sparen voor een goed doel

Telefoongebruik in het verkeer komt veelal voort uit gewoonte. Vooral tijdens woon-werkverkeer of wanneer werknemers naar klanten rijden. Zo’n gewoonte leert men moeilijk af, tenzij uw organisatie er een nieuwe gewoonte tegenover zet. Dat is wat de AutoModus-app doet. Met deze app spaart u punten voor iedere kilometer die u rijdt zonder te bellen én zonder het scherm van uw telefoon aan te raken. Bovendien spaart u na elke 100 kilometer 1 euro. Het totaal gespaarde bedrag doneert Interpolis, de ontwikkelaar van de app, vervolgens aan een goed doel naar keuze.

3. Minder plastic in zee

Nog een slimme app van Interpolis: PhoNo. Deze app is speciaal voor fietsers. Aan het begin van elke rit stelt u een persoonlijk doel in, bijvoorbeeld 20 minuten fietsen zonder uw telefoon aan te raken. Blijkt dat lastig en pakt u toch uw telefoon erbij? Dan krijgt u een bericht te zien dat stimuleert om uw telefoon weer weg te stoppen. Elke rit zonder telefoongebruik is bovendien een bijdrage aan een beter milieu. Zo’n rit levert punten op, en voor elke punt wordt 1 cent overgemaakt naar Stichting de Noordzee die daarmee plastic uit de zee haalt.

4. Cryptomunten verdienen

Ook de Mobilio-app beloont gebruikers die ongestoord onderweg zijn. Met cryptomunten, in dit geval. Als u de app inschakelt en tijdens het rijden niet op uw telefoon kijkt, verdient u punten. Die kunt u vervolgens weer inwisselen voor de digitale Mobilio-munt.

5. Automatisch antwoord

Als u uw telefoon in de automodus zet (Apple) of een speciale app installeert (In-Traffic Reply App, Android), herkent uw telefoon automatisch of u aan het autorijden bent. In dat geval wordt bij binnenkomende berichten een automatisch antwoord verstuurd. U kunt een standaardmelding versturen, maar ook zelf een reactie instellen – wel zo origineel én persoonlijk.

Maak samen afspraken

Het ene bedrijf is het andere niet. Daarom is het goed om afspraken te maken waarvan u weet dat jullie die als organisatie kunnen nakomen. U kunt kiezen voor een totaalverbod: de telefoon mag pas weer worden gebruikt op de bestemming of bij een tussenstop.

Gaat deze maatregel jullie te ver, dan kunt u ook voorbeeld afspreken dat alleen handsfree bellen toegestaan is of een telefoon enkel gebruikt mag worden voor een navigatie app (deze dient dan voor vertrek te zijn ingesteld). Dit kunt u uitbreiden met de afspraak om telefoneren te beperken tot (korte) inkomende gesprekken.

Of u reistijd in de agenda te zetten, spreek dan binnen u organisatie af dat u elkaar dan niet belt of appt. Waar uw organisatie ook voor kiest: Hoe duidelijker hoe beter.

Menu