Overijssel fietst naar het werk, maar is geen koploper

Fietsen Werkgevers regio Zwolle

Op 24 september was het ‘Fiets naar je werk Dag’, maar waarom is het voor uw werknemers niet elke dag Fiets naar je werk Dag? In Overijssel woont ongeveer de helft van de werknemers binnen 15 kilometer van het werk. In ons Duurzaam Mobiliteitsprotocol adviseren wij om tot 15 km te fietsen. Bij afstanden tot 15 km zijn (e-)fietsen vaak sneller dan de auto. Plus, fietsers zich vitaler, zijn ze minder vaak ziek (1,5 dag per jaar) en zijn gemiddeld 5 kg lichter dan de niet-fietsende collega.

Wie fietst eigenlijk naar het werk?

Het westen van Nederland en jongeren pakken het vaakst de fiets naar het werk. Uit onderzoek van ALD Automotive blijkt dat duurzaamheid (43%) en vitaliteit (81%) belangrijke redenen zijn om op de fiets naar het werk te gaan. Opvallend is dat het coronavirus (25%) een extra reden is om te fietsen.

  • 11% van de professionals fietst minimaal eens per week naar het werk
  • 19% doet dat elke dag
  • 8% fietst alleen met mooi weer naar werk
  • 50% is bereid 15 kilometer of meer te fietsen
  • E-bike inmiddels populairder dan gewone stadsfiets

Fietsfeiten

Zeker 96% van de werkende Nederlanders heeft een fiets. En het grootste deel van de professionals gebruikt het voor woon-werkverkeer (63%). 34% geeft aan nooit naar het werk te fietsen omdat zij vinden dat ze te ver weg wonen van het werk, geen fiets hebben of de auto nodig hebben voor het werk.

Jongeren fietsen het meest
Van de groep die wel naar het werk fietst doet 19% dat elke dag. De groep 18 tot 29-jarigen heeft hierin het grootste aandeel met 26%, de groep 60+ volgt daarop met 24%. 13% stapt 3 tot 4 dagen per week op de fiets en 11% een à twee keer per week. 8% van alle professionals geeft aan alleen met mooi weer te fietsen. Door het coronavirus denkt 30% nu wel vaker de fiets naar het werk te pakken.

Overijssel laat de fiets te vaak staan

Overijssel is een provincie die prachtig is. Regio Zwolle heeft tal van mooie plekken om doorheen te fietsen. Over de dijkjes, kronkelpaden langs IJssel en uiteraard de prachtige natuur in deze regio. Alleen fietsen werknemers in onze provincie een stuk minder dan professionals in andere provincies. In vergelijking met andere provincies behoort Overijssel niet tot de top met werknemers die fietsen.

De provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zijn de koplopers in de groep die dagelijks fietst. In deze provincies stapt 31% elke dag op de fiets. De zuidelijke provincies (Noord Brabant, Limburg en Zeeland) zetten de achtervolging in. Hier fietst 21% elke dag naar het werk. Daarna volgt het peloton met Overijssel, Gelderland en Drenthe met 14%. De rode lantaarn is voor Friesland en Groningen. Zij sluiten de rij met 4% van de professionals die elke dag naar het werk fietst.

Afstand is geen probleem

Opvallend is dat men bereid is flinke afstanden af te leggen. 50% vindt 15 kilometer naar het werk fietsen een acceptabele afstand. Er zijn zelfs uitschieters van professionals die hun hand niet omdraaien voor een afstand van 25 tot 35 kilometer (13%). Op de vraag op wat voor fiets zij het liefste naar het werk fietsen, doet 43% dat bij voorkeur op een e-bike die tot 25 km per uur kan, 39% stapt liever op een reguliere stadsfiets en 9% gaat voor snelheid en kiest de speed pedelec.

Vitaliteit en duurzaamheid

Wilt u werknemers in beweging krijgen? Fittere werknemers zitten veelal lekkerder in hun vel, hebben een beter humeur en dragen bij aan een beter klimaat. Ook raken de Nederlandse wegen en het OV voller en kampen steeds meer (grote) bedrijven met parkeerproblematiek op hun locaties. Genoeg redenen om mee te doen met uw organisatie of bedrijf in Overijssel. Hoe? Dat is heel eenvoudig. Onze mobiliteitsmakelaars helpen u met één druk op de knop.

Menu