Nieuw in Zwolle: Fietspad van gerecycled beton

Een fietspad van gerecycled beton? Jazeker! Sinds 16 december is het mogelijk om over dit pad te fietsen in Zwolle.  Dit bijzondere fietspad is namelijk te vinden bij bedrijventerrein Hessenpoort. 

Mocht je binnenkort fietsen over het Hermelenpad bij Berkum in Zwolle, dan kan het zomaar zijn dat je over grotendeels gerecycled beton fietst. De gemeente Zwolle heeft samen met Heijmans Infra een gerecycled fietspad van beton aangelegd. De gemeente Zwolle ziet de aanleg van een gerecycled pad als een proef en de eerste stap naar circulaire fietspaden.

Heijmans won vorig jaar een aanbesteding van de gemeente Zwolle voor de herinrichting van een deel van Hessenpoort. Een belangrijk onderdeel is de aanleg van nieuwe wegen, infrastructuur en veilige fietspaden. Sindsdien werken beide partijen samen in een bouwteam. Ook waterbeheersing maakt deel uit van het project.

Zeer enthousiast

Het voorstel voor de proef met gerecycled beton kwam van Heijmans Infra, zegt een woordvoerder van het bedrijf. “De gemeente reageerde daar zeer enthousiast op. We kunnen deze innovatie eventueel ook uitrollen bij een volgende opdracht.”

De komende jaren zullen Heijmans en de gemeente Zwolle in de gaten houden of het fietspad in goede staat blijft. Zwolle eist nu al dat bij gemeentelijke projecten dat het beton voor een deel bestaat uit secundaire grondstoffen. Die eisen wil de gemeente de komende jaren aanscherpen. De ervaringen met het fietspad op Hessenpoort helpen daarbij.

Winst op milieu

In het negentig meter lange proefvak is het aandeel gerecycled beton verhoogd naar ruim 60 procent van het totale mengsel, in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Voor het fietspad is beton gebruikt dat bestaat uit 100 procent gerecycled grind, 50 procent gerecycled zand en 15 procent gerecycled cement. Het gebruik van secundaire grondstoffen zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Foto’s: Heijmans Infra & gemeente Zwolle

Menu