Fietsmaatjes: werkgevers maken het verschil

Inmiddels zijn 523 deelnemers (voormalig automobilisten) al ruim drie maanden naar het werk aan het fietsen. Zij worden gemotiveerd door hun 184 buddy’s, die al vaak naar het werk fietsten. De deelnemers fietsten in de eerste periode samen al 239.068 kilometer, met een persoonlijke gemiddelde afstand van 457 kilometer. En dat werpt zijn vruchten al af: samen verbrandden zij al 7,4 miljoen calorieën en bespaarden ze meer dan 25 miljoen gram CO2! We spraken ROVA, één van de 49 en ook de grootste deelnemende organisatie aan Fietsmaatjes in Regio Zwolle Mobiel.

Fietsmaatjes
Fietsmaatjes is een fietsactie van Regio Zwolle Mobiel en Twente Mobiel, twee werkgeversnetwerken van de Provincie Overijssel. Met deze actie stimuleren buddy’s hun collega’s om vaker naar het werk te fietsen. Goed voor de gezondheid, goed voor het milieu en ook nog eens leuk voor de portemonnee. Fietsmaatjes 2022 is maandag 28 februari van start gegaan. Gedurende 5 maanden kunnen medewerkers de app gebruiken om fietsritten te registeren en elkaar aan te moedigen om zoveel mogelijk te fietsen. Fietsers zijn fitter en productiever. Zo zijn fietsers minder vaak ziek dan niet-fietsers; gemiddeld scheelt dat 1 á 2 ziektedagen per jaar. Fietsers zorgen voor minder parkeerproblemen en dragen bij aan een duurzamer bedrijf. Kortom, fietsen loont!

Grootste Fietsmaatjes werkgever in regio Zwolle: ROVA
Met hun groene wagens en grijze afvalbakken welbekend in het Nederlandse straatbeeld: de ROVA. Naast de inzameling van afval en grondstoffen verzorgt ROVA voor meerdere gemeenten de buitenruimte. Daarnaast is ROVA een belangrijke kennispartner van gemeenten. ROVA werkt voor 23 gemeenten en bedient in totaal ongeveer 900.000 inwoners. We spraken Kees Kiezebrink, personeel- en organisatieadviseur voor ROVA: “Fietsmaatjes past heel goed in ons vitaliteitsbeleid. Wij hebben al vaker aan het programma Fietsmaatjes meegedaan. Hier is enthousiast op gereageerd, daarom meldden we ons dit jaar ook weer aan.”

Gezondheid van de werknemer is een gedeelde verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor de lichamelijke en mentale gezondheid van de werknemer ligt volgens Kees zowel bij de werkgever als bij de werknemer zelf: “Het is de medewerker die het uiteindelijk moet doen. Maar je kan het als werkgever zeker wel stimuleren, met bijvoorbeeld een initiatief als Fietsmaatjes. Naast het gezondheidsaspect is fietsen beter voor het milieu, iets wat wij als organisatie ook erg belangrijk vinden!”

ROVA werkt ook op andere manieren aan het welzijn van hun werknemers: “In oktober 2020 hielden wij periodiek een medisch onderzoek, waarmee wij medewerkers inzicht in hun eigen gezondheid gaven. Essentieel als het gaat om veranderen van gedrag. Medewerkers die hierin interesse hadden, hebben 1 op 1 coaching gehad om hun leefstijl te verbeteren. Daarnaast proberen wij op een laagdrempelige manier medewerkers te motiveren om gezonder te gaan leven. Zo geven we workshops op het gebied van duurzame inzetbaarheid en bieden wij sinds kort gratis fruit aan wat medewerkers kan helpen bij het maken van een gezondere voedingskeuze. We hebben ons fietsplan een update gegeven waarmee wij medewerkers proberen te stimuleren om de fiets te pakken in plaats van de auto. Dit is gezonder en goed voor het milieu. Fietsmaatjes sluit hier mooi bij aan.”

Interne ambassadeurs
ROVA brengt Fietsmaatjes en soortgelijke initiatieven onder de aandacht hun werknemers via verschillende interne communicatiemiddelen en de Fietsmaatjes posters uit de toolkit voor werkgevers. Daarnaast is het belangrijk enthousiastelingen te hebben die het verhaal kunnen uitdragen. Men is namelijk eerder geneigd aanbevelingen aan te nemen wanneer deze komen van vrienden, familie of collega’s. Een positieve uitkomst (vaker op de fiets naar werk) wordt zo geloofwaardiger en haalbaar. Dat was ook het geval bij ROVA, zegt Kees: “Het helpt dat wij al eerder deelnemen aan Fietsmaatjes. Het is de vorige keer goed bevallen en dan ontstaan er intern ambassadeurs. Dit creëert een positief sentiment.” Ambassadeurs zijn onmisbaar bij initiatieven zoals Fietsmaatjes.

Naar het werk met Fietsmaatjes
De deelnemers en buddy’s fietsen nog tot eind juli. We gaan met Fietsmaatjes voor duurzame gedragsverandering: hopelijk zien alle deelnemers in hoe fijn en voordelig het is om naar werk te fietsen; voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee! We spraken ook nog met Thales, gevestigd in Hengelo, landelijk het grootste deelnemende bedrijf aan Fietsmaatjes in Twente. Ben je benieuwd hoe jouw organisatie haar mobiliteit slimmer en duurzamer kan organiseren? Neem contact op met één van onze mobiliteitsadviseurs.

 

 

 

Menu