Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld

Zwolle is door internationale fietsorganisatie People for Bikes uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld. People for Bikes beoordeelt al jaren wereldsteden op fietsvriendelijkheid, maar nam dit jaar voor het eerst ook kleinere steden mee in hun beoordeling. Dat leverde Zwolle de eerste plek op. Wie in Zwolle van A naar B wil, kan daarvoor dus het beste de fiets pakken.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, maar tot voor kort alleen aan (wereld)steden met meer dan 500.000 inwoners. Sinds kort worden ook kleinere steden meegenomen in de beoordeling en dat pakte voor Zwolle direct goed uit. De stad eindigde op de eerste plek, gevolgd door Utrecht en Groningen. 

Bereikbaarheid en veiligheid

Zwolle scoort op vrijwel alle onderdelen zeer goed, valt te lezen op de website van de organisatie. Zowel de woongebieden, als scholen, werk en winkels zijn per fiets het beste bereikbaar. Ook de beleving van het fietsen en de bereidheid om de fiets te gebruiken zijn in Zwolle dik in orde. Het gevoel van veiligheid op de fiets kan volgens People for Bikes nog wel iets beter.

Prijs en ambitie

De prijs, die bestaat uit de eretitel Beste Fietsstad ter Wereld, moet als uithangbord dienen om het fietsen internationaal te promoten. Of het binnenhalen van de titel in Zwolle nog groots gevierd gaat worden, is nog niet bekend. Het winnen van de titel past wel in de ambitie van Zwolle om dé fietsstad van de wereld te worden. 

De Zwolse wethouder William Dogger noemt de toppositie in een persbericht van de gemeente ‘fantastisch nieuws’. De stad doet er volgens hem al tientallen jaren alles om qua fietsvriendelijkheid bij de top van Nederland te horen. ‘Bij het ontwerpen van nieuwe woonwijken houden we rekening met de fiets. Maar dat we onze ambitie van Wereldfietsstad nu al gerealiseerd hebben zie ik als een aansporing om verder te blijven werken aan onze doelstelling: twintig procent meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017.’

Foto: Peter Denekamp

Menu