Thuiswerken zorgt tot 63% minder files in 2020

Na 2 jaar forse groei is de filezwaarte in 2020 met 63 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Door de oproep tot thuiswerken en minder reizen in verband met corona verdwenen alle dagelijkse files op de bekende knelpunten. Dat meldt ANWB Verkeersinformatie op basis van de eigen filecijfers.

Hiermee komt een einde aan jarenlange filegroei. Vorig jaar om deze tijd meldde de ANWB dat de filezwaarte in 2019 met 17 procent was toegenomen. In 2018 was dat zelfs 20 procent. In 2017 was er bij uitzondering sprake van minder dan een procent groei, maar ook in de jaren daarvoor nam de filezwaarte toe.

En 2020 begon eigenlijk niet anders. In het noorden en oosten was het door een combinatie van vuurwerkdampen en dichte mist meteen raak. Extreem slecht zicht leidde tot kettingbotsingen en diverse andere ongelukken. Het KNMI gaf een weeralarm code rood af en het verkeer ondervond veel hinder. Slecht weer met hagel en windstoten zorgde op dinsdag 28 januari voor een record-avondspits van 951 kilometer. Tijdens storm Ciara op zondag 9 februari kregen weggebruikers het advies niet de weg op te gaan.

Zonnig weer leidt tot meer zomerfiles

Het coronavirus openbaarde zich in Nederland als eerste in Noord-Brabant en daar kregen mensen op 10 maart het advies om zo min mogelijk te reizen. Daardoor daalde de filezwaarte direct sterk. Niet alleen in Noord-Brabant, maar ook in de aangrenzende provincies Gelderland, Utrecht en Limburg nam het aantal files af.

Na de landelijke oproep op 15 maart om zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken zijn drukke spitsen uitgebleven. Door het mooie weer in het voorjaar en in de zomer gingen mensen weer meer op pad en stonden er overdag wel weer meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties heeft hier volgens de ANWB zeker aan bijgedragen.

Menu