Fietsenstalling station Zwolle is open

Op donderdag 3 december is ‘Fietsenstalling Stationsplein’ in Zwolle in gebruik genomen. De nieuwe fietsenstalling biedt maar liefst ruimte voor 5.800 fietsen. Daarmee is het één van de grootste bewaakte fietsenstalling in Nederland. Extra bijzonder is dat deze fietsenstalling niet alleen ruimte biedt aan fietsen, maar ook aan regenwater.

Na het startsein van wethouder Ed Anker en gedeputeerde Bert Boerman hebben leerlingen van de Parkschool Abby, Floor, Tony en Bobbi hun fiets in de ondergrondse fietsenstalling geparkeerd.

De fietsenstalling maakt deel uit van het grote project Spoorzone, dat als doel heeft om het stationsgebied van Zwolle te moderniseren en goed bereikbaar te houden voor het toenemend aantal reizigers. Fietsers kunnen er al gebruik van maken. De officiële ingebruikname is in mei.

5.800 fietsen

De ondergrondse stalling is op het Stationsplein en biedt plaats aan zo’n 5.800 fietsen. Toegang tot de stalling krijg je door in te checken met een OV-chipkaart. De eerste 24 uur zijn gratis, daarna moet er worden betaald. In de ondergrondse ruimte is ook een fietsenwinkel en zijn er vierhonderd OV-fietsen te huur. Naast het stallen van fietsen dient de grote ondergrondse ruimte ook voor de opvang van regenwater. Daarvoor zijn zogeheten infiltratiekratten geplaatst die regenwater kunnen opvangen. Daarnaast kan de stalling worden ingezet om bij extreem zware buien tijdelijk regenwater op te slaan. Op die manier worden overstromingen als gevolg van overvolle riolen voorkomen.

Oude stalling

De kelder is klaar, maar het project is daarmee nog niet afgerond. Er wordt nog gewerkt aan de bovenkant, letterlijk gezien het Stationsplein zelf. Daar komen onder meer bomen en planten die hun water krijgen uit de opvang van regenwater in de kelder. De manier waarop het groen wordt geplaatst moet bijdragen aan een klimaatbestendige stad. De fietsenrekken aan de Westerlaan en de Oosterlaan, die nu nog in gebruik zijn, worden binnenkort weggehaald. De overlast van los en slordig gestalde fietsen moet dan voorbij zijn. Ook de oude overdekte stalling wordt gesloten. De rekken aan de zuidzijde van het station blijven staan.

Menu